14 Ekim 2015 Çarşamba

Trabzon Yöresel Yemekler 

Akçaabat köftesinin lezzeti kesim yapılan hayvanın etinde gizlidir, Akçaabat yöresinde kasaplar özel olarak beslenen besi hayvanları olan dana ve öküzlerin ön butlarından aldıkları bir miktar et ile bir miktar kaburga (döş) etini böbrek yağı yada işkembe yağını birbirine harmanlayarak kıyma makinesine atarak kıydırırlar. Kıyma hazırlandıktan sonra sarımsak ve Trabzon ekmeği gibi sık dokulu ekmek içi ile tekrar kıymaya devam ederler. Böylece et köfte harcı ile tam harmanlanıp iyice iç içe girecektir. Bu da köftemize lezzetini verecektir.

Trabzon'un  baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir. Kuymak, aynı zamanda yapımında kullanılan özel peynirin fazla tellenmesi nedeniyle, yemesi de maharet isteyen ilginç bir yemektir.

Hamur dinlendikten sonra 8 parçaya bölüyoruz. Biraz un yardımıyla yapacağımız tepsi ölçüsüne göre açıp tepsinin el alt katını yağlayıp hamurumuzu yerleştiriyoruz ve bir fırçayla tereyağlı karışımdan bolca sürüyoruz. 4 kat oluşunca 4. cü kata tereyağı karışımı sürmeyip kremamızı döküyoruz. Üzerini gene hamurla kapatıp tereyağı sürüyoruz. En son katı da ekleyip bıçakla dilimleyerek üzerine kalan tereyağlı karışımın hepsini döküyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında pişiriyoruz. Fırından çıktıktan beş dakika sonra şerbetini üzerine döküyoruz . Ben bu tarifi çok yapıyorum bir Rizeli olarak ve yiyenler çok beğeniyor, sizlerle de paylaşmak istedim. Afiyet olsun.

Kaygana bol yumurtalı, krebe benzeyen bir tariftir.
Öncelikle unu, sütü ve tuzu karıştırın. Sonra yumurtaları ekleyin. En son yeşillikleri ekleyip çırpın.
Yanmaz tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ alıp kızdırın. Ardından hamuru döküp arkalı önlü kızartın. Hamur bitene kadar aynı işlemi yapın. Hamuru ister ince isterseniz kalın döküp pişirebilirsiniz (ben ince döktüm hamuru).
Afiyet olsun.

Geleneksel yöre mutfağı hamsiden yapılan yemeklerin çoğunlukta olduğu bir mutfaktır. Karadeniz’de hamsinin kültürel bir önemi vardır. Ayrıca dünyada ilk kez adına türkü yazılan balık türüdür. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder